Enkele versus dubbele meter

Is een dubbele meter slim? Vaak wel, maar lang niet altijd. Piekuren bij een dubbele meter zijn door de week van 07.00 tot 21.00 uur (in de meeste regio's). De energieprijs is bij een dubbele meter tijdens de piekuren circa 11% duurder dan het tarief van een enkele meter. Echter, tijdens de daluren is de energie circa 14% goedkoper. Daarnaast moet rekening worden gehouden met een hogere huurprijs van een dubbele meter van circa 10%.

Wij zien dat 1 op de 11 huishoudens niet de juiste keuze voor een enkele of een dubbele meter hebben gemaakt. Meer dan 650.000 huishoudens en MKB-bedrijven hebben een meter die niet bij hen past. De energieleveranciers zullen u hier niet snel op attent maken omdat zij zo meer kunnen verdienen aan uw contract.

Bent u die 1 op de 11? Doe de eenvoudige snelle check: neem een periode van 3 jaar en schat in of u door de week tussen 07.00 en 21.00 uur minder dan 40% van uw verbruik verwacht, zo ja dan is een dubbele meter zeer waarschijnlijk het slimst. Is de meterkeuze anders dan wat u nu heeft, vraag dan een aanpassing bij www.aansluitingen.nl. Dit loopt allemaal buiten de energieleverancier om. Het is even wat werk, maar het kan u in de komende jaren tientallen of zelfs honderden euro’s besparen.
 

Ons Advies

Als bij u overdag door de week vaak iemand thuis is en graag lekker de verwarming boven de 20,5 graden heeft, dan is het slim om een enkele meter te hebben. Is er overdag bijna niemand thuis dan heeft u sowieso de duurdere piekuren vermeden en is het slim om een dubbele meter te nemen. Hierdoor betaalt u in de avonduren en in het weekend het lagere energietarief. Het is niet verstandig om regelmatig te veranderen van type meter, dat kost u iedere keer ongeveer € 130 euro aan omstelkosten als u nog geen slimme meter in huis heeft. Met een slimme meter gaat de omstelling via de computer bij uw netwerkbeheerder.